Back to Projects
berkeleycarroll1
berkeleycarroll2
berkeleycarroll3
berkeleycarroll4
berkeleycarroll5
berkelycarroll6

Berkeley Carroll School

Tucked neatly into the back corner of 181 Lincoln Place, this 16,000 sf addition to the Upper School provides much needed gathering space for the Berkeley Carroll School. Additionally, approximately 7,000 sf of existing space has been renovated for new classrooms, a darkroom facility, and faculty space.

Our partnership with BCS began with a feasibility study intended to identify the best allocation of a project budget amongst a variety of potential projects. BRB, in exploring design opportunities, logistical challenges, program needs and cost considerations, played a leadership role in prioritizing needs to maximize value while preserving future options for the School. Pursuant to the School’s priorities, the greater portion of the available funds was dedicated to the expansion of the Upper School.

BRB began this effort with a comprehensive zoning analysis, identifying buildable floor area that could

be erected as-of-right within the limited rear-yard height afforded to community facilities.We developed an approach which allowed the School to achieve its goal of a large cafeteria and student commons space. By manipulating the lower level and rooftop elevations relative to the existing building, BRB was able to create generous spaces with appropriate ceiling heights. Significant underpinning of an adjacent historic gym, the existing Upper School building and the lot-line walls was required.

The NYC Landmarks Preservation Commission was pleased to see BRB treat the landmarked gym as a cherished artifact, crafting a sky-lit gallery / lounge with a structural frame in line with the brick piers of the gym. The new addition is entirely independent, both structurally and visually, from the historic gym, while fully exposing the revered older building to view. This project has received LEED Silver Certification.