Back to Projects
canterburypool1
canterburypool2
canterburypool3
canterburypool4

Canterbury School - Aquatic Center

The Williams W. Higgins ‘53 Aquatic Center is comprised of an 8-lane, 25 yard pool for competitive swimming, diving and water polo; seating for 200 spectators; Canterbury team rooms; and visiting team locker rooms. Overhead skylights, fitted with translucent panels, bathe the pool in diffuse natural light.

A critical design objective was to relate the new facility to the stone buildings of the core campus, including the adjacent Old Gymnasium (1924), designed by Raphael Hume in the English Collegiate Gothic style. Sawtooth skylights and a series of gabled projections bring the scale of the new building in line with the adjacent Old Gym. The pool building incorporates a local Roxbury granite, slate roofs with copper gutters and leaders, and limestone trim, all of which are common to the older campus buildings.

One enters an upper-level mezzanine that overlooks the pool and connects to the main floor of the adjacent Gym. One level below, the new Pool and its “wet” lockers are connected to the support facilities and “dry” lockers of the Gym, facilitating overall operations and maintenance.